Boga njet ! - Geen God Gezien, gevolgd door: Blaffen in de Ruimte


Boga njet 

Boga njet (бога нет), oftewel: Er is geen God. Het zijn beroemde woorden die worden toegeschreven aan Joeri Gagarin (Юрий Гагарин), de eerste man in de ruimte. Hij zou deze uitspraak hebben gedaan op 12 april 1961, tijdens zijn reis door de ruimte met de ruimtecapsule Vostok 1 (Восток-один). Gagarin was de eerste mens die vanuit de ruimte op de aarde had kunnen neerkijken en aan zijn woorden werd veel geloof gehecht. In Russische kranten en tijdschriften verschenen artikelen met titels als:

" Гагарин летал - бога не видал !"
"Gagarin vloog rond - God heeft hij niet gezien !"

Er werden posters gemaakt waarop te lezen valt dat de vrome vertelsels van grootmoeder (бабка) voor eens en voor altijd zijn ontkracht door de verlichte wetenschap (науки яркий свет). Huisvrouwen konden dus met een gerust hart hun Bijbels en iconen in de vuilnisbak kieperen.

Natuurlijk kwamen er protesten. Een jong meisje merkte op dat ze had geleerd dat alleen mensen die zalig zijn en rein van geest God konden zien. De uitspraak van Gagarin betekende dus dat hij niet zalig was, en niet rein van geest. Ook werd opgemerkt dat God geen man met een grijze baard was die, zittend op een grijze wolk, uitgebreid de tijd neemt om naar voorbijkomende kosmonauten te zwaaien, enzovoorts, enzovoorts.

Enfin, de woorden van Gagarin werden wereldberoemd en worden, meer dan een halve eeuw na dato, nog steeds vaak aangehaald. Maar heeft hij ze wel ooit uitgesproken?

Er rezen twijfels aan de authenticiteit van de woorden na een interview met een voormalige vriend van Gagarin, Valentin Petrov. Volgens Petrov was Gagarin weliswaar een overtuigd communist, maar christelijk opgevoed en had hij die opvoeding nooit verloochend. Hij geloofde daarom niet dat Joeri de uitspraak ooit had gedaan.

De uitspraak bleek niet terug te vinden in de transcriptie van de gesprekken die tijdens de vlucht met de thuisbasis werden gehouden en er zijn geen getuigen gevonden die hem de uitspraak hebben horen doen in de dagen na zijn terugkeer. Volgens sommigen zijn de woorden gesproken door Nikita Chroestjov (Никита Хрущёв) in het kader van een anti-religieuze campagne van de staat. Chroestjov zou de naam Gagarin hebben gebruikt uit propagandistische motieven: Gagarin was immers een nationale held die door alle Russen werd bewonderd en bemind.

Gagarin zelf kunnen we niet meer vragen hoe het nu eigenlijk zat. Hij overleed in 1968 op 34-jarige leeftijd tijdens een testvlucht toen zijn toestel om nooit opgehelderde redenen neerstortte

# De God van de Naamvallen

In бога нет staat het woord бог, God, in de tweede naamval. We leren daar uit dat God is onderworpen aan het naamvalsstelsel van de Russische taal. Toch bijzonder. Wat zou Hij daar in Zijn oneindige wijsheid van denken? 
_______________

Opmerkingen

* De ruimtereis van Gagarin duurde 1 uur en 48 minuten. De ruimtecapsule Vostok-1 woog 4,7 ton en had een snelheid van 27.400 kilometer per uur. De capsule bereikte een maximale hoogte van 327 kilometer boven het aardoppervlak

* De woorden бога нет werden waarschijnlijk niet door Gagarin uitgesproken. De volgende uitspraak is wel authentiek:

"Облетев Землю в корабле-спутнике, я увидел, как прекрасна наша планета. Люди, будем хранить и преумножать эту красоту, а не разрушать её!"
"Ik heb rond de aarde gevlogen in een satellietschip en gezien hoe mooi onze planeet is. Mensen, laten we deze schoonheid bewaren en vergroten, en niet vernietigen!"

Geraadpleegde literatuur:

* David Whitehouse, One Small Step: The Inside Story of Space Exploration, Quercus publishers, 2009
* Kris Christiaens, Joeri Gagarin: 's Werelds eerste mens in de ruimte, Spacepage.be
* Geen God gezien, Digibron, Kenniscentrum gereformeerde gezindte
* Yuri Gagarin, Wiki quotes


Blaffen in de Ruimte 

De naam van de eerste hond in de ruimte, is algemeen bekend: Laika. Op 3 november 1957 werd Laika met de Spoetnik 2 de ruimte ingestuurd. Laika was een straathond. Die keuze was doelbewust: straathonden hebben minder verzorging nodig en kunnen ook beter tegen eenzaamheid. Ze was ook een teef, een vrouwtje. Dat had eerder een praktische reden: de kosmos is gigantisch, maar in een ruimteschip is de ruimte beperkt: vrouwtjeshonden tillen hun poot niet op bij het plassen en hebben daardoor minder ruimte nodig.

De naam Laika [ лайка ] is afgeleid van het werkwoord [ лаять ] blaffen. Het was de bedoeling dat  Laika 8 à 10 dagen lang in een baan rond de aarde zou cirkelen, daarna zou haar een speciaal gif worden toegediend, om haar een pijnlijke terugkeer in de atmosfeer te besparen. Laika overleed echter al 7 à 8 uur na de lancering omdat de temperatuur in de ruimteveer te hoog opliep.

Laika werd echter wereldberoemd. Er bestaan popsongs van onder meer Arcade Fire en Mecano over haar ruimteavontuur en naast wetenschappelijke publicaties werden er ook een reeks verhalen en romans aan haar gewijd. In 2014 ging in Amsterdam zelfs een opera in première genaamd Laika. In de Zweedse film Mit Liv sum Hund (My Life as a Dog) van Lasse Hallström identificeert de hoofdpersoon, een 12-jarige jongen die door zijn moeder in de steek is gelaten, zich met Laika.

Geraadpleegde Literatuur:

* IsGeschiedenis: Laika gaat als eerste levende wezen de ruimte in  ** https://isgeschiedenis.nl/nieuws/hond-laika-gaat-als-eerste-levende-wezen-de-ruimte-in
* Kris Chrisiaens, Dieren in de ruimte





Reacties

Populaire posts