Nekt Nec Nac of ...

 


Nee, dit is geen tongbreker van het type ‘de kat die krabt de krullen van de trap’ (zeg dat maar eens tien keer snel achter elkaar), maar een doodserieuze vraag die gisteren werd gesteld naar aanleiding van een voetbalwedstrijd. De clubs NAC Breda (kleuren geel-zwart) en NEC Nijmegen (rood-groen-zwart) speelden tegen elkaar in de finale van de promotie-degradatie-playoffs en de winnaar zou volgend jaar mogen uitkomen in de hoogste afdeling. Een wedstrijd van kapitaal belang dus.

NAC en NEC zijn speciale afkortingen, zogenaamde initiaalwoorden, en worden soms gelezen als /èn-aa-cee/ en /èn-ee-cee/ maar de meeste mensen spreken van /nac/ en /nec/, waarbij de /c/ wordt uitgesproken als /k/, nek en nak dus. In het verleden, toen de clubs al eens tegen degradatie speelden, en slechts één van de twee zich kon redden, werd al gesproken van een nec-aan-nac-race, maar werd dus de vraag gesteld: Nekt Nac Nec of Nekt Nec Nac? Dat is al mooi, maar het wordt nog veel mooier.

Beide clubs ontstonden uit fusies tussen twee andere verenigingen: NEC staat voor Nijmegen Eendracht Combinatie. Niet zo poëtisch dus, eerder prozaïsch, maar NAC is waarschijnlijk de voetbalclub met de meest ingewikkelde en kleurrijke naam uit het Nederlandse voetbal. De club ontstond uit een fusie tussen twee andere clubs, Noad en Advendo, dus NAC Breda wordt voluit gelezen als Noad Advendo Combinatie Breda. Maar Noad en Advendo waren ook afkortingen, die op hun beurt gelezen moeten worden als Nooit Opgeven Altijd Doorgaan (Noad), en Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning (Advendo). De naam van de club wordt dus voluit: Nooit Opgeven Altijd Doorgaan Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie Breda.

 

Het kan altijd nog mooier

Ik had deze tekst nog niet in elkaar geknutseld, of Herman Jacobs, U allen welbekend, liet me weten dat er niets gaat boven THOR Waterschei, dat zou staan voor ‘Tot Heil Onzer Ribbenkast’. Was dat een grapje? Geen enkele oprichter van een sportvereniging zou immers zoiets raars bedenken?

Maar nee, het is geen grapje. Wikipedia vertelt me het volgende:

“Thor stond officieel voor 'Tot Herstel Onzer Rechten', als aanklacht tegen de Franstalige overheersing in het mijnbestuur. De clubkleuren waren dan ook niet toevallig de Vlaamse kleuren geel en zwart. Onder druk van de Belgische Voetbalbond, die het clubmotto te politiek geladen vond, werd de betekenis van het letterwoord veranderd naar 'Tot Heil Onzer Ribbenkast'.”

Krijg nou wat!


Noot:

Misschien zal iemand zich afvragen hoe die wedstrijd tussen Nec en Nac afliep. Welnu, Nec nekte Nac. 

Reacties

Populaire posts